Clicky


Chauffeur Louw Krijger 40 jaar bij Van Keulen Transport

Chauffeur Louw Krijger 40 jaar bij Van Keulen Transport [+foto's]
10-06-2014 19:38 | Transport | auteur De Redactie

MIDDELBURG/MELISKERKE - Vrachtwagenchauffeur  Louw Krijger (61) uit Meliskerke is 40 jaar in dienst bij Van Keulen Transport in Middelburg. Het is dinsdagmiddag en hij vertelt op het bedrijfsterrein aan de Uijterschootweg 3 over zijn loopbaan.

Hoe houdt Krijger het zo lang vol? "Ik heb al 40 jaar plezier in mijn werk bij dit bedrijf", reageert hij lachend. "Afgelopen zaterdag was het precies 40 jaar geleden dat ik bij ze begon. Daarom moest ik weer terug denken aan mijn eerste buitenlandse rit. Ik was toentertijd nog niet ver van huis geweest. En ik mocht via Rotterdam naar de Amerikaanse militaire  kazernes in Duitsland rijden. Ik heb daarvan genoten", voegt hij eraan toe.

Voordat de jubilerende Zeeuw bij Van Keulen achter het stuur kroop was hij kraanmachinist. Overigens was hij wel al als chauffeur actief tijdens de bietencampagne.

"Wat mij aantrekt bij Van Keulen Transport is dat het er gemoedelijk aan toe gaat. Ze zijn soms té goed voor ons", geeft hij prijs.

Doorgewinterde kracht

Krijger is een doorgewinterde kracht en ziet steeds weer jonge chauffeurs binnenkomen. "Dat vind ik leuk. Ik geniet ervan als ze met hun auto bezig zijn. Die toeters en bellen zou ik niet aan de vrachtwagen aanbrengen, als zij het doen vind ik het prima."

"Ze vragen mij regelmatig hoe ik iets aanpak. Laatst stond er een collega aan de Italiaanse grens richting Zwitserland. Hij belde mij op en vroeg om raad. Ook vragen ze mij waar er goed gegeten kan worden en welke parkeerplaatsen veilig zijn", aldus Krijger.

"Ik vang nieuwe chauffeurs op, geef ze een rondleiding en maak ze wegwijs. En merk dat ze wat van mij opsteken. Zo vertel ik de chauffeur dat als er onderweg iets is ze niet moeten twijfelen en altijd kunnen bellen."

Nemen die jonge gasten iets van hem aan? Krijger: "Ja hoor. Daar sta ik soms van te kijken. Natuurlijk maken ze ook wel eens een dolletje met mij. Dan hebben ze het over: ‘die ouwe dit en die ouwe dat’. Daar kan ik om lachen."

Geniet nog steeds

Als hij gevraagd wordt naar de leuke kanten van zijn werk, dan klinkt het: "Ik geniet nog steeds van het vak. Hoewel ik niet constant meer achter het stuur zit. Ik doe verschillende andere dingen voor Van Keulen, zoals planning en onderhoud. Drie weken geleden ging ik onverwachts naar Italië voor een spoedje. Dan geniet ik. Dan voel ik mezelf vrij, even wat minder de telefoon. Tijdens zo’n rit laad ik mijn accu op. Dat doet mij goed."

"In het verleden reed ik 12 jaar in het buitenland. En dan blijft het prikkelen. Zo stapte ik in de snelle trein naar Londen om vandaar een rit met de vrachtwagen te gaan doen."

En de minder leuke dingen in de transportbranche? Krijger: "Toch de inzet van de chauffeurs uit de voormalige Oostbloklanden. Die gang van zaken doet mij zeer. Terwijl het mij niet gaat om die jongens persoonlijk. Ik ken Poolse chauffeurs die met een goede opleiding dat werk zijn gaan doen. Maar ik mis de collegialiteit, zoals die met de Nederlandse chauffeurs."

"Een verandering die het meest indruk op mij maakt is dat de brandstofprijzen blijven stijgen en de tarieven hetzelfde blijven. Dat is triest."

Hoe vindt het thuisfront het dat Krijger al 40 jaar dit vak uitoefent. "Ze gunnen het mij. Mijn vrouw is er aan gewend en mijn dochters zijn er ook aan gewend. Mijn dochter belde mij vanuit haar woonplaats Limmen. 'Ik zie een vrachtwagen van Van Keulen langsrijden bij het naar de crèche brengen van mijn dochter. Was jij dat?' Ik was het niet, want ze belde mij wakker. Ik lag te slapen in Italië."

Vervoert van alles

Zijn werkgever vervoert eigenlijk van alles. Veel vanuit de agrarische sector zoals bieten en graan. Ook voor de industrie en vanuit havengebied Vlissingen-Oost.

Hoe lang werkt Krijger nog door? "Ik weet het nog niet. Niet zo lang geleden ging ik het een en ander uitzoeken bij het pensioenfonds. Toen zei die medewerkster tegen mij: 'Volgens mij denkt u nog niet aan stoppen.' Dat is ook zo, hoewel ik het wel een beetje wil afbouwen. Helemaal stoppen niet. Er is altijd wat te doen bij mijn bazen Wim en Edwin van Keulen."

Van links naar rechts: Edwin van Keulen, Louw Krijger en Wim van Keulen

"Afgelopen zaterdag was het dus 40 jaar geleden dat ik bij het bedrijf begon en ik moest werken. Ik zag opeens Wim met zijn vrouw aankomen. In de kantine stond taart en ik kreeg een envelop met inhoud en bloemen voor mijn vrouw. En Wim prees mijn inzet. Dezelfde dag belde zijn zoon Edwin mij om te feliciteren."

Waanzinnig goede prestatie

En Edwin steekt het niet onder stoelen en banken dat hij net als zijn vader trots is op het werk dat Louw Krijger de afgelopen 40 jaar voor hun transportbedrijf in de Zeeuwse hoofdstad heeft gedaan.

"Ik vind het een waanzinnig goede prestatie van hem. Toen ik nog een kleine jongen was kende ik hem al. Louw staat altijd voor ons klaar", laat Edwin weten.

"Hij is sociaal en betrokken bij het bedrijf en de chauffeurs. Hij is goed ingevoerd in het bedrijf en kent alle takken van sport. Ook de nieuwe ontwikkelingen pakt hij goed op. Hij is zo’n chauffeur die alles kan. Onderweg is Louw een Bourgondiër. Hij vindt het dan fijn om te rijden en met zijn collega’s te praten."

"Wij hebben hem afgelopen zaterdag inderdaad in het zonnetje gezet en gaan dat nog eens overdoen tijdens het personeelsfeest van Van Keulen Transport in augustus", aldus mededirecteur Edwin Van Keulen.