Clicky


Overheid beschermt KPN tegen overnames

Overheid beschermt KPN tegen overnames
10-06-2014 20:06 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN wordt voortaan beschermd voor overnames vanuit het buitenland als die het functioneren van het telecomnetwerk kunnen belemmeren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) schreef dat dinsdag aan de Tweede Kamer. Kamp vindt het 'van nationaal belang' dat het netwerk goed functioneert.

Bedrijven die hun zinnen hebben gezet op KPN, moeten voortaan eerst langs bij de overheid om een verklaring van geen bezwaar te krijgen. Die regel geldt als het bedrijf dat moet worden overgenomen over infrastructuur beschikt waar bepaalde overheidsdiensten en andere telecombedrijven van afhankelijk zijn, aldus Kamp.

Het nationale belang van het netwerk komt bijvoorbeeld tot uiting bij diensten als C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten. Ook de noodcommunicatievoorziening (NCV), de Haagse Ring voor dataverkeer tussen ministeries en de communicatiedienstverlening aan Defensie, draait op het netwerk van KPN.

De maatregelen en criteria worden de komende maanden verder uitgewerkt. Wel is duidelijk dat de verklaring nodig is als een bedrijf een belang van dertig procent of meer neemt, waardoor een partij een verplicht bod op de overige aandelen moet uitbrengen. Begin volgend jaar wil Kamp een wetsvoorstel indienen.

KPN laat dinsdag in een verklaring weten 'kennis te hebben genomen' van de plannen. Ze moeten volgens het telecombedrijf leiden tot 'een transparant en voorspelbaar goedkeuringsproces'. De maatregel moet echter geen afbreuk doen aan de doelstelling om buitenlandse investeringen in de Nederlandse telecommunicatiesector te stimuleren, vinden zowel Kamp als KPN.

KPN lag vorig jaar op de korrel van América Móvil. De Mexicaanse telecomreus deed in augustus een bod van ruim zeven miljard euro op KPN. Een aan KPN gelieerde stichting besloot daarop een beschermingswal rond het telecombedrijf op te werpen, om het te beschermen tegen vijandige overnames. In oktober besloten de Mexicanen daarom hun bod in te trekken. (Novum)