Clicky


Gasrekening bedrijven fors omhoog

Gasrekening bedrijven fors omhoog
11-06-2014 09:55 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven zijn de afgelopen drie jaar aanmerkelijk meer gaan betalen voor gas. Vooral de kleine tot middelgrote gebruikers zagen hun gasrekening tussen 2010 en 2013 in rap tempo oplopen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De toename is vooral het gevolg van de hogere btw op gas.

Kleine tot middelgrote gebruikers, die jaarlijks maximaal 284 duizend kuub aan gas verstoken, gingen in drie jaar tijd bijna een derde meer betalen aan gas. Voor grote verbruikers - tot 2,8 miljoen kuub - steeg de rekening met 23 procent, terwijl de allergrootste gebruikers achttien procent meer aan gas gingen uitgeven.

Oorzaak voor de hogere energierekening is de btw-verhoging van 2012, aldus het CBS. Toen ging de omzetbelasting omhoog van 19 naar 21 procent. Begin vorig jaar volgde nog een extra belasting op energie en vallen de kleine en middelgrote bedrijven sindsdien in dezelfde energiebelastingschaal als particulieren. Ze zijn daardoor veel meer belasting gaan betalen. (Novum)