Clicky


Kustwacht zoekt uren lang voor niets naar zinkend schip

Kustwacht zoekt uren lang voor niets naar zinkend schip
11-06-2014 16:20 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De kustwacht heeft woensdag met man en macht gezocht naar een schip dat in de problemen zou zijn voor de kust van IJmuiden. Omdat niets werd aangetroffen, werd de zoekactie na 3,5 uur gestaakt. De kustwacht vermoedt dat iemand een valse melding heeft gedaan. Dat was een aantal weken geleden ook al eens het geval.

Het kustwachtcentrum in Den Helder kreeg woensdagochtend naar eigen zeggen op een 'ongebruikelijke manier' melding van een schip dat in de problemen zou zijn. Een vrachtwagenchauffeur had via zijn communicatiesysteem een noodoproep gehoord. "Mayday mayday to everyone, we are sinking mayday mayday", klonk het.

De chauffeur heeft een kort gesprek met de verzender van de oproep gehad waarbij werd aangegeven dat de bemanning het schip zou verlaten. De kustwacht is vervolgens met een vliegtuig, twee helikopters en vier boten uitgerukt om het zinkende schip te zoeken. Ook werd scheepvaartverkeer voor IJmuiden gevraagd of er iets was gezien.

Na de uren durende zoekactie waarbij een groot gebied voor de kust van IJmuiden is afgezocht, werd de operatie afgeblazen. De kustwacht denkt dat iemand een grap heeft uitgehaald. Een soortgelijke actie vond een aantal weken geleden namelijk ook plaats.

De kustwacht is teleurgesteld en zegt altijd op meldingen over noodsituaties op zee af te gaan. "Op wat voor manier die meldingen ook binnenkomen." (Novum)