Clicky


Eerste haringvaatje brengt 56.500 euro op

Eerste haringvaatje brengt 56.500 euro op
11-06-2014 19:48 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van dit jaar is voor 56.500 euro geveild op de visafslag in Scheveningen. Het vaatje is gekocht door groothandel Makro. Dat meldt Stichting Bio Kinderrevalidatie, het goede doel waar de opbrengst naartoe gaat, woensdag. Vorig jaar werd het eerste vaatje voor 66.500 euro geveild.

De veiling is traditioneel het startschot voor het nieuwe haringseizoen in Nederland. Het seizoen begint een week later dan in voorgaande jaren. Vorig jaar was de haring door slecht weer nog te mager, waardoor de start moest worden uitgesteld. Dit jaar was door de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging een 'veilige marge' ingesteld, zei voorzitter Nico de Jong in december.

De Hollandse Nieuwe zijn vanaf donderdag overal in Nederland verkrijgbaar. Een haring mag pas zo worden genoemd als die minimaal zestien procent vet bevat, tussen half mei en eind juni is gevangen en als hij is gekaakt.

Op het Bio Vakantieoord van het goede doel van dit jaar kunnen gezinnen met kinderen met een ernstige fysieke of mentale handicap samen een onbezorgde vakantie vieren. Het park gaat het geld gebruiken voor enkele noodzakelijke uitbreidingen. (Novum)