Clicky


Van der G. sinds 28 mei in Apeldoorn

Van der G. sinds 28 mei in Apeldoorn
11-06-2014 19:50 | Binnenland | auteur De Redactie

APELDOORN - Volkert van der G. woont sinds 28 mei in Apeldoorn. Dinsdag heeft de moordenaar van Pim Fortuyn zich officieel ingeschreven, zei burgemeester John Berends (CDA) woensdag op een persconferentie.

Naar 350 adressen in de omgeving van Van der G. is een brief met uitleg gestuurd. "Omwonenden behoren zoiets niet te vernemen uit de media en dat was nu ook niet het geval", zei de burgemeester. Hij benadrukte dat hij zich er van bewust was dat de brief ook door anderen dan de omwonenden zou worden gelezen.

"Apeldoorn is een open stad. Die proberen we op een open en transparante wijze te besturen", zei Berends. Hier zei hij bij dat niet alles openbaar kan worden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie had hem gevraagd of Van der G. in zijn gemeente kon worden gehuisvest.

De burgemeester zei zich gesterkt te voelen door de uitspraak van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Teeven noemde zichzelf verantwoordelijk voor de veiligheid van Volkert van der G. De burgemeester stelde dat hij gaat over de veiligheid van alle burgers.

Eerder op de dag is er een informatiebijeenkomst geweest voor inwoners van Apeldoorn. Daar werd volgens de burgemeester rustig gereageerd. Er zouden vooral zorgen zijn over de figuren die Van der G. kan aantrekken. "Als men iets signaleert waar zorgen over zijn, kan men altijd 112 bellen. Dat geldt niet alleen vandaag en morgen." De burgemeester houdt ook rekening met demonstraties. "Daar zijn we op voorbereid. Ik zal op dat moment beoordelen of ik dat zal toestaan."

De burgemeester benadrukte dat Van der G. dezelfde rechten en plichten heeft als andere inwoners. Vanuit justitie gelden extra voorwaarden waaronder Van der G. is vrijgelaten, maar vanuit de gemeente zijn geen extra eisen gesteld. Het is niet bekend of Volkert van der G. permanent in Apeldoorn wil blijven wonen. "Hij is vrij om te gaan als hij dat wil."

Berends heeft Van der G. niet persoonlijk gesproken. Dat is een bewuste keuze geweest, zei hij. (Novum)