Clicky


Aldi Nederland zoekt vermeend garnalenprobleem uit

Aldi Nederland zoekt vermeend garnalenprobleem uit
12-06-2014 13:25 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Aldi is bezig met een onderzoek naar eventuele misstanden bij leveranciers van Thaise garnalen. De supermarktketen doet donderdag navraag bij zijn eigen leveranciers, die hun producten weer van lokale leveranciers ontvangen. Aldi verwacht donderdagmiddag meer duidelijkheid te hebben, meldt een woordvoerder.

De Britse krant The Guardian meldde eerder deze week dat voer voor Thaise kweekgarnalen vaak wordt geproduceerd onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden, waarbij mensenhandel, slavernij en extreem geweld worden ingezet om de kosten te drukken. Dat voer wordt vervolgens aangekocht door CP Foods, dat de vis weer levert aan supermarkten.

Aldi werd als een van de klanten van CP Foods genoemd. Of Aldi Nederland wordt bevoorraad door CP Foods, kon de woordvoerder donderdag niet zeggen. De keten wil pas uitgebreider reageren als zorgvuldig is uitgezocht of er problemen zijn.

Albert Heijn heeft geen Thaise garnalen in de supermarktschappen liggen, zo laat een zegsvrouw van Ahold donderdag weten. CP Foods staat bovendien niet op de leverancierslijst van de grootgrutter.

In België halen de ketens Carrefour en Colruyt producten uit hun schappen waar mogelijk garnalen in zijn verwerkt die met behulp van moderne slavernij zijn geproduceerd, meldde de Belgische krant De Standaard donderdag. (Novum)