Clicky


Elf zeevarenden vrijgelaten na 1000 dagen gijzeling in Somalië

Elf zeevarenden vrijgelaten na 1000 dagen gijzeling in Somalië
13-06-2014 11:07 | Piraterij | auteur De Redactie

Somalische piraten hebben na drie jaar de resterende elf bemanningsleden van het Maleisische zeeschip Albedo vrijgelaten. In een verklaring spreekt de EU-assistent secretaris-generaal en voorzitter van de Piraterij Contactgroep zijn medeleven uit en bewondert de bemanning voor hun veerkracht, doorzettingsvermogen en morele moed na een afschuwelijk periode van marteling.

Op het schip, dat al in november 2010 gekaapt werd, waren aanvankelijk 23 bemanningsleden. Zeven van hen werden eerder vrijgelaten. Eerder was er angst om het lot van de bemanning toen 15 juli 2013 de MV Albedo zonk voor de kust van Somalië. Maar de 11 van de 15 bemanningsleden en de piraten wisten met een reddingsboot tijdig weg te komen. Eén man zou door de piraten zijn gedood.

De piraten overmeesterden in november 2010 het vrachtschip 1500 kilometer voor de kust van Somalië. Het schip was op weg van de Verenigde Arabische Emiraten naar Mombassa in Kenia

Volgens een rapport van de Verenigde Naties houden Somalische piraten totaal nog ongeveer 38 zeelieden gevangen. De KVNR en Nautilus International bepleiten ook al jaren voor een meer effectieve bescherming van Nederlandse schepen en hun zeevarenden. Op 13 mei 2014 bood Mascha Bongenaar van de Vereniging Maritiem Gezinskontakt (VMG) een petitie aan de Commissie Defensie van de Tweede Kamer. In deze petitie bepleit de Vereniging, net als redersvereniging KVNR en maritiem vakbond Nautilus International, namens honderden zeevarenden, hun families en reders, dat er particuliere beveiliging aan boord van Nederlandse schepen moet komen.