Clicky


Nog geen grote afvalproblemen door staking

Nog geen grote afvalproblemen door staking
16-06-2014 17:11 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Van grote afvaloverlast in Utrecht, Amsterdam en Groningen als gevolg van de staking van vuilnismannen en stratenvegers is nog niet echt sprake. Op een enkele klacht over troep na lijken de problemen voorlopig mee te vallen. Dat hebben woordvoerders van de drie gemeenten gemeld over de ambtenarenstaking die maandag begon en tot en met woensdag voortduurt.

In Amsterdam ligt 'hier en daar' wat vuilnis, maar 'het is nog niet zo erg dat mensen zich eraan gaan ergeren', aldus de woordvoerder. "Het valt reuze mee." Wel heeft de gemeente het liefst dat het vuilnis even binnen blijft. "Gewoon de zak goed dichtknopen en het vuilnis even binnen laten staan. Donderdag kan het weer", aldus de zegsman.

Afgelopen weekend nam de gemeente nog voorzorgsmaatregelen door een extra ronde door het centrum te doen. Ook hebben veel stadsdelen ondergrondse containers waardoor het afval niet direct zichtbaar is. Dat kan over drie dagen wel anders zijn, onderkent de zegsman, die ook dan geen enorme overlast verwacht.

Ook in Utrecht wordt tot en met woensdag geen vuilnis opgepikt. De woordvoerder in Utrecht had nog geen klachten als gevolg van de staking ontvangen, al zijn er 'ongetwijfeld mensen die hun afval buiten hebben gezet'. De gemeente adviseert inwoners die per se van hun huisvuil af willen dit naar de afvalscheidingsstations te brengen.

In Groningen wordt ook geen vuilnis opgehaald en moet vuilnis voorlopig even binnen blijven staan. Van de vijfhonderd medewerkers van Stadsbeheer werken er 240 niet. Wel is een calamiteitenteam actief, bijvoorbeeld voor als er ergens olie op de weg ligt.

Volgens Abvakabo FNV heeft de staking grote gevolgen voor de stad. De woordvoerder van de gemeente is iets genuanceerder. "Er ligt hier en daar wel wat", zegt hij desgevraagd. "Maar naarmate de staking langer duurt zal het hoe dan ook zichtbaar zijn in de stad. We hebben weliswaar veel ondergrondse containers, maar een aantal daarvan moet eigenlijk elke dag worden geleegd."

Voor de gemeenten geldt dat na woensdag extra diensten moeten worden gedraaid om de achterstand in te halen. Dat moet volgens de woordvoerders in een paar dagen gebeurd zijn.

Vuilnismannen, stratenvegers en hoveniers staken deze week om betere voorwaarden in hun cao af te dwingen. Onder aanvoering van Abvakabo FNV proberen de ambtenaren al ruim een jaar tot een nieuwe cao te komen, met daarin een loonsverhoging van drie procent. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de werkgevers vertegenwoordigt, is volgens de bond nog niet met een goed bod gekomen. (Novum)