Clicky


Guido van Woerkom toch geen Nationale Ombudsman

Guido van Woerkom toch geen Nationale Ombudsman
17-06-2014 18:56 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vertrekkend ANWB-directeur Guido van Woerkom wordt toch geen Nationale Ombudsman. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD).

In de brief wijst Van Woerkom erop dat hij in korte tijd twee keer onderwerp van publiek debat is geworden. Een keer vanwege een misplaatste uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs en een keer vanwege de vertrekpremie van drie ton die hij bij de ANWB kreeg.

"Naar mijn mening dient de Nationale Ombudsman in zijn handelen boven elke twijfel verheven te zijn", schrijft Van Woerkom. "Ik kan niet anders dan concluderen dat dit thans niet het geval is en dat het risico bestaat dat de werkzaamheden van de Nationale Ombudsman hierdoor negatief beïnvloed worden. Dit acht ik niet wenselijk daar ik dan niet adequaat kan toekomen aan de taak die ik mezelf gesteld heb bij de invulling van dit mooie en zware ambt."



Daarom laat Van Woerkom zich niet beëdigen als Nationale Ombudsman. "Uiteraard betreur ik dit ten zeerste en wens de Kamer wijsheid bij invulling van de ontstane vacature." Van Woerkom schrijft dat zijn enthousiasme voor de baan in de loop van de tijd steeds verder was toegenomen.

Van Miltenburg wil niet inhoudelijk reageren op het besluit van Van Woerkom om zich terug te trekken, laat zij via een woordvoerder weten. Vermoedelijk gaat de Tweede Kamer de hele sollicitatieprocedure opnieuw doen, maar zeker is dat nog niet. "Daar zijn we nog heel zorgvuldig naar aan het kijken", zegt de woordvoerder.

Van Woerkom was als enige kandidaat voorgedragen door een commissie van de Tweede Kamer. Die bleek de gewraakte uitspraak van Van Woerkom over het hoofd te hebben gezien.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, die het verzet tegen Van Woerkom aanvoerde, spreekt van een 'begrijpelijk besluit'. Een ombudsman moet boven elke twijfel verheven zijn, stelt zij. "Nu maar hopen op een geruisloze voordracht van een nieuwe kandidaat en een hele saaie stemming daarover", twittert ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers.

PVV-leider Geert Wilders reageerde ook via Twitter. "Exit Van Woerkom. Marokkanen zijn de baas. Weer stap richting kalifaat."

Het instituut van de Nationale Ombudsman laat weten het besluit van Van Woerkom te respecteren. Ook wordt begrip voor zijn 'moeilijke beslissing' uitgesproken. Het instituut kondigt verder aan dat waarnemend ombudsman Frank van Dooren binnenkort met Van Miltenburg in overleg treedt over de ontstane situatie. (Novum)