Clicky


Bank of England denkt voorzichtig aan hogere rente

Bank of England denkt voorzichtig aan hogere rente
18-06-2014 16:00 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De kans dat de Bank of England binnenkort het rentetarief weer verhoogt, is groter geworden. Dat bleek woensdag uit de notulen van de tweedaagse beleidsvergadering van begin juni van de Britse centrale bank.

De centrale bankiers benadrukten tijdens de vergadering dat de normaliteit zich in de economie langzaam herstelt. Bij dit proces hoort 'op een zeker moment' een renteverhoging, waarvan het precieze besluit afhangt van de inflatieverwachtingen. Voordat de Bank of England de knoop doorhakt, willen de centrale bankiers echter meer bewijs zien dat de zwakke inflatie wordt opgevangen.

Mogelijk wijzigt de Bank of England voor het einde van dit jaar het rentetarief, denken door The Guardian geraadpleegde analisten. Dan moet het economische herstel wel aanhouden. Afgelopen week bleek dat de Britse consumentenprijzen in mei langzamer stegen. De inflatie kwam in mei op jaarbasis uit op anderhalf procent, tegen 1,8 procent in april.

In mei durfde het comité het nog niet aan de rente van een half procent te verhogen. Hoewel unaniem tot handhaving van de status quo werd besloten, liepen de meningen over de te kiezen beleidsrichting uiteen. Het rentetarief van de centrale bank staat al sinds maart 2009 op een half procent. (Novum/ABM FN)