Clicky


Amsterdamse beurs sluit met kleine winst

Amsterdamse beurs sluit met kleine winst
18-06-2014 19:45 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is woensdag met een kleine winst gesloten. In afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank schreef de AEX 0,2 procent bij en eindigde op 415,48 punten. De AMX verloor 0,1 procent. Op de omliggende beurzen veranderde het puntentotaal minimaal.

Op het Damrak sloten tien van de 25 fondsen hoger. Aegon liep voorop met een plus van 2,9 procent. De financial presenteerde een oplossing voor honderdduizenden deelnemers van de beleggingsverzekering Koersplan.

Stichting Woekerpolisproces startte een nieuwe rechtszaak tegen Aegon naar aanleiding van de vergoeding van de verzekeraar aan Koersplan Polishouders, omdat de verzekeraar een 'veel lagere vergoeding' betaalt dan de Hoge Raad een jaar geleden besloot. Ook Vereniging Woekerpolis.nl uitte felle kritiek op het aanbod van Aegon.

ASML sloot de dag af met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Royal Dutch Shell met 1,2 procent. Dochterbedrijf Shell Midstream Partners diende een verzoek in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor een beursgang, die naar verwachting in de tweede helft van het jaar plaatsvindt.

Fugro en Heineken sloten de dag af met een verlies dat opliep tot 1,3 procent. Een directe reden voor de verliezen ontbrak.

Op de AMX voerde Aperam net als dinsdag de stijgers aan, ditmaal met een plus van 2,0 procent. Nutreco sloot 0,6 procent hoger nadat het een joint venture aankondigde in Nigeria met Durante. BAM Groep was hekkensluiter met een min van 2,8 procent. De bouwer voegt de zusterbedrijven Civiel en Wegen op 1 januari samen.

Het lokaal genoteerde Ajax steeg 4,2 procent. De Amsterdamse voetbalclub kondigde vandaag de komst van de Kroatische aanvaller Robert Muric aan, die een contract voor vier seizoenen tekent.

In aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve rekenen marktvolgers op een onveranderde rente op het historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent en een afbouw van de maandelijkse obligatieaankopen met 10 tot 35 miljard dollar.

Naast het rentebesluit publiceert de Federal Reserve nieuwe economische ramingen. De Fed liet in maart nog weten voor 2014 op een economische groei te rekenen van 2,8 tot 3,0 procent, gevolgd door 3,0 tot 3,2 procent aan groei van het bruto binnenlands product volgend jaar.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie afgelopen maandag al neerwaarts bij en voorziet voor dit jaar een groei van het bruto binnenlands product met 2,0 procent, terwijl in een raming begin april nog gemikt werd op een groei van 2,8 procent.

In Europa bracht de Bank of England naar buiten dat het uitkijkt naar een renteverhoging. De centrale bankiers willen eerst meer bewijs zien dat de zwakke inflatie wordt opgevangen voordat een renteverhoging gerechtvaardigd is.

Bij de laatste monetaire vergadering liet de Bank of England de rente onder meer ongemoeid op 0,5 procent. Ook het obligatieaankoopprogramma ter waarde van 375 miljard Britse pond bleef onaangepast van kracht. Uit de notulen bleek dat beide besluiten unaniem werden genomen door de negen stemgerechtigde leden van de centrale bank.

Beleggers kunnen zich donderdag nog richten op werkloosheidscijfers, terwijl vrijdag cijfers over zowel het Nederlandse als Amerikaanse consumentenvertrouwen volgen. (Novum/ABM FN)