Clicky


Politie vaak te laat bij spoedgevallen

Politie vaak te laat bij spoedgevallen
19-06-2014 19:46 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De politie is in zes van de tien regio's vaak te laat aanwezig bij spoedgevallen. In de regio's Amsterdam, Rotterdam, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Limburg en Zeeland-West-Brabant haalt de politie de zelf gestelde streefnorm niet. Dat melden RTL Nieuws en nu.nl op basis van opgevraagde politiegegevens.

Volgens de streefnorm moet ruim 85 procent van de politie-eenheden na een zogeheten PRIO1-melding binnen een kwartier aanwezig zijn. Het gaat dan om de reactietijd van de agenten tussen de 112-melding en het arriveren van het eerste politievoertuig.

De politie wordt echter afgerekend op een officiële norm van tachtig procent, reageert een woordvoerder. "In negen van de tien regio's halen we die norm wel. Pas volgend jaar moet daadwerkelijk 85 procent van de auto's op tijd komen. Nu streven wij daar slechts naar."

De eenheid Noord-Nederland is in 78,4 procent van de gevallen op tijd. Dat is ruim zes procentpunt onder de gestelde streefnorm. Dat komt doordat de afstanden in het landelijke gebied groot zijn, aldus de woordvoerder. De eenheid Flevoland-Utrecht heeft met 93,2 procent de snelste reactietijd.

Op landelijk niveau haalt de politie een gemiddelde van 85,31 procent. Dat is iets hoger dan in 2012, toen agenten in 84,53 procent van de gevallen op tijd waren. Volgens de woordvoerder geldt de norm niet lokaal. "Daar zijn veel randvoorwaarden. Een gebied is landelijk, of in Zeeland staat de brug open. Daarom rekenen wij met gemiddeldes."

Als toch lokaal wordt gekeken halen 152 gemeenten de streefnorm niet, blijkt uit de politiecijfers. Dat aantal neemt sinds 2011 wel af. Toen haalden 186 gemeenten de norm niet. Een jaar later, in 2012, was dat aantal 188. Op Vlieland waren agenten in vier van de vijftien meldingen binnen een kwartier ter plaatse.

Ook in Noord-Beveland en Millingen aan den Rijn duurde het lang voordat de politie aanwezig was. Respectievelijk 31,9 en 35,6 procent van alle ritten kwam op tijd aan.  (Novum)