Clicky


Volga-Dnepr vervoert prototype van Turkse gevechtshelikopter

Volga-Dnepr vervoert prototype van Turkse gevechtshelikopter
24-06-2014 09:31 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

Volga-Dnepr Airlines heeft een prototype van de Turkse T129 gevechtshelikopter vervoerd aan boord van een IL-76TD-90VD vrachttoestel van Ankara naar Berlijn, Duitsland, en enige tijd later terug naar Turkije.

Om de 13 meter lange helikopter met behulp van hijswerktuigen in het laadruim van de Ilyushin te krijgen, moesten de rotorbladen, de verticale stabilisator en enkele andere onderdelen van de T129 gedemonteerd worden.

Het achterstuk van het chassis van de helikopter werd eveneens verwijderd en vervangen door een speciaal transportchassis waardoor de hoogte van het toestel werd beperkt van 3.4 meter tot 3.17 meter. De gedemonteerde onderdelen werden in hetzelfde toestel naar de bestemming vervoerd.

Het prototype van de T129 helikopter werd naar Duitsland overgebracht voor de presentatie op de Berlijnse luchtvaartshow ILA-2014, die plaats vond op het ExpoCenter Airport in Berlijn. De vlucht werd uitgevoerd namens Air Charter Service (ACS) in Turkije en omvatte ook de retourvlucht naar Ankara.

De T129 gevechtshelikopter is ontwikkeld door Turkish Aerospace Industries in samenwerking met AgustaWestland, één van de toonaangevende helikopter fabrikanten wereldwijd. Momenteel is het prototype in gebruik bij de Turkse luchtmacht. De presentatie tijdens ILA-2014 in Berlijn zorgde voor promotie op de internationale militaire markt.