Clicky


Zes jaar cel voor steekpartij op klaarlichte dag

Zes jaar cel voor steekpartij op klaarlichte dag
24-06-2014 20:15 | Binnenland | auteur De Redactie

LEEUWARDEN - Een 46-jarige man die begin januari in Leeuwarden op klaarlichte dag een man die hem had aangevallen neerstak, moet zes jaar de cel in wegens doodslag. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag bepaald. De straf valt twee jaar lager uit dan geëist.

De man uit Leeuwarden stak begin januari voor zijn huis het slachtoffer met een mes in de borststreek, nadat hij door hem was besprongen en geslagen. Het slachtoffer was onder invloed van amfetamine en eiste geld voor drugs.

De verdachte zegt dat hij uit zelfverdediging handelde, omdat de man handboeien bij zich droeg en zich gewelddadig gedroeg. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich mocht verdedigen, maar vindt de manier waarop dat gebeurde niet in verhouding staan tot de aanval. "Verdachte heeft de kans gehad weg te lopen, maar heeft dat niet gedaan", aldus de rechtbank.

De officier van justitie had moord ten laste gelegd, maar de rechtbank oordeelt dat daar geen sprake van was. De verdachte heeft niet willens en wetens een mes meegenomen om de man te vermoorden, aldus de rechtbank. Wel is sprake van doodslag, omdat de verdachte het slachtoffer heeft gestoken op een plek waar een verwonding 'gemakkelijk tot de dood kan leiden'. (Novum)