Clicky


Rutte: geen kandidaat opvolging Van Rompuy

Rutte: geen kandidaat opvolging Van Rompuy
27-06-2014 19:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Premier Mark Rutte (VVD) is geen kandidaat om EU-president Herman van Rompuy op te volgen. Ook is hij er niet voor benaderd. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op een persconferentie in Brussel.

"Het is een gerucht en het is niet waar. Ik heb een prachtige baan", zei Rutte over het bericht van de Italiaanse krant La Repubblica. Die meldde dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel Rutte naar voren wil schuiven als voorzitter van de Europese Raad, het orgaan van de EU-regeringsleiders.

Rutte ging verder in op de voordracht van de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. Hij noemde het 'bijzonder en ernstig' dat de voorzitter van de Europese Commissie niet bij unanimiteit is voorgedragen. De Britse premier David Cameron en de Hongaar Viktor Orban stemden als enigen tegen.

Rutte, die zich eerder deze week achter Juncker schaarde, wees erop dat Cameron moed kan putten uit de inhoudelijke agenda die is afgesproken voor de komende vijf jaar. De regeringsleiders hebben vastgelegd dat de EU zich moet richten op een beperkt aantal hoofdzaken. Een groot deel van de Nederlandse wensen komt daarin terug, zei Rutte. "We gaan terug naar een gefocuste unie. Dit is echt een game changer."

Ook zijn er twee andere afspraken gemaakt die aan de wensen van Cameron tegemoetkomen, en eveneens aan die van Nederland. De EU-leiders hebben afgesproken dat de procedure voor de verkiezing van de commissievoorzitter opnieuw onder de loep wordt genomen. Ook is afscheid genomen van het principe van de 'ever closer union'.

Juncker krijgt bovendien de opdracht de Europese Commissie 'op moderne leest te schoeien'. Dat betekent volgens Rutte onder meer dat eurocommissarissen meer moeten gaan samenwerken. Verkleining van het aantal eurocommissarissen, zoals Nederland op langere termijn wil, is niet aan de orde. (Novum)