Clicky


VNO-NCW sust bezorgdheid over sociaal akkoord

VNO-NCW sust bezorgdheid over sociaal akkoord
28-06-2014 19:30 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Werkgeversorganisatie VNO-NCW staat nog steeds achter de afspraken die zijn gemaakt in het sociaal akkoord. Dat laat de organisatie zaterdagavond weten in reactie op de onrust die zaterdag ontstond op een reeks interviews waarin de aantredend voorzitter Hans de Boer stevige kritiek uit op de gemaakte afspraken.

Onder degenen die zich enige zorgen maakten na het lezen van de interviews was premier Mark Rutte (VVD). Die pakte daarop de telefoon en belde De Boer, die maandag aantreedt, om te informeren of de werkgevers nog steeds achter hun handtekening staan.

VNO-NCW wil bij monde van een woordvoerder niet ingaan op de inhoud van het telefoontje. "VNO-NCW maakt de telefoongesprekken van zijn voorzitter doorgaans niet bekend en voegt daaraan toe dat niemand bezorgd hoeft te zijn over het sociaal akkoord", zo laat de zegsman weten.

Behalve bij Rutte rezen ook bij de vakbonden vragen naar aanleiding van de interviews. Ze willen met De Boer praten over de toekomst van het overlegmodel en de afspraken uit het vorig jaar gesloten sociaal akkoord.

"Het lijkt gewoon nergens naar", zo zei De Boer zaterdagochtend in dagblad Trouw. "Er staat een handtekening, maar als de politiek dit nog een keer flikt, zeg ik: zoek het maar uit." Volgens de 59-jarige econoom worden met het akkoord 'knollen voor citroenen' verkocht.

Over de WW werd in het sociaal akkoord afgesproken dat de verkorting van drie naar twee jaar die het kabinet wil, zal worden gerepareerd in cao's die worden afgesloten. "Het is niet de bedoeling dat het derde jaar er weer in wordt gebracht, natuurlijk", zei De Boer daarover. "Laten we nou de schouders eronder zetten en groei brengen in de economie."  (Novum)