Clicky


Dienstregeling NS korter aangepast bij winterweer

Dienstregeling NS korter aangepast bij winterweer
30-06-2014 19:28 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De NS wil bij verwacht winterweer korter met een aangepaste dienstregeling rijden. Door bijvoorbeeld slechts een dagdeel met minder treinen te rijden, moet er minder overlast zijn. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij barre weersomstandigheden moeten voortaan ook meer treinen worden behandeld met 'anti-icing'. Sneeuw kan daardoor moeilijker aangroeien tot brokken ijs op het materieel. Dit kan soms tot uitval leiden doordat zo'n brok afbreekt en in een wissel terechtkomt of tegen de onderkant van de trein stuit.

Volgens Mansveld blijft het doel voor komende winter zo veel mogelijk 'in control' te blijven bij extreem weer. Dat was ook het doel voor de afgelopen winter maar voorgenomen maatregelen hoefden vrijwel niet uit de kast worden gehaald vanwege het ontbreken van sneeuw en ijs. Er hebben zich dan ook vrijwel geen incidenten voorgedaan. Nieuwe problemen bleven daardoor uit.Wel zijn afgelopen winter al extra maatregelen getroffen voor wissels op 55 risicolocaties. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd bij wisselverwarmingen.

Overigens is op twee dagen wel een aangepaste dienstregeling van kracht geweest maar dat was het gevolg van twee zware stormen op 28 oktober en 5 december. Volgens Mansveld verliep het proces toen goed heeft de maatregel zich toen ook bewezen. (Novum)