Clicky


'Honderden extra banen in gevangenissen geschrapt'

'Honderden extra banen in gevangenissen geschrapt'
01-07-2014 09:15 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Er verdwijnen nog eens ruim zevenhonderd banen in het gevangeniswezen. Dat blijkt uit een interne nota van het ministerie van Veiligheid en Justitie die in handen is van De Telegraaf. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) schrapte eerder al tweeduizend arbeidsplaatsen, maar daar komen er honderden bij.

Teeven stuurde maandag nog een brief naar de Tweede Kamer over de voortgang van de bezuinigingen in het gevangeniswezen, maar daarin stond niet hoeveel banen er extra gaan verdwijnen. In de nota van 16 mei staat volgens De Telegraaf echter dat 350 tot 400 banen extra worden geschrapt als gevolg van 'nieuwe tegenvallers'.

Door die tegenvallers moet zestig miljoen extra worden bezuinigd. Dat gaat ten koste van het personeel. Zij worden bijvoorbeeld gekort op sporturen, maar ook overwerk en onregelmatige diensten worden verminderd. Daarnaast gaan de gevangenisbibliotheken digitaal werken en worden 'crea-activiteiten' geschrapt, schrijft De Telegraaf.



Bovenop de 350 tot 400 extra banen blijkt Teeven volgens de krant eerder ook al akkoord te zijn gegaan met een andere nieuwe snoeioperatie van zo'n 350 voltijdbanen. Dat zou nodig zijn, omdat het schrappen van de originele tweeduizend niet genoeg geld oplevert.  (Novum)