Clicky


Nicolas Sarkozy vervolgd in corruptiezaak

Nicolas Sarkozy vervolgd in corruptiezaak
02-07-2014 09:17 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt vervolgd voor omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Dat melden Franse media woensdag. Ook Sarkozy's advocaat Thierry Herzog en Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie zijn aangeklaagd.

Sarkozy werd dinsdag urenlang vastgehouden en verhoord. Onderzocht wordt of hij informatie heeft gekregen uit hoge kringen binnen justitie over een andere corruptiezaak. Voor zijn verkiezingscampagne in 2007 zou Sarkozy geld hebben gekregen van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi. De voormalige Franse president zou in ruil voor wederdiensten zijn ingelicht over het verloop van het onderzoek daarnaar.

Onderzoekers baseren hun aantijgingen deels op afgetapte telefoongesprekken. Sarkozy heeft deze afluisterpraktijken afgekeurd en vergeleken met acties die de Stasi in Oost-Duitsland uitvoerde.

Nicolas Sarkozy ontkent de beschuldigingen. Hij overweegt een politieke comeback, na zijn verkiezingsnederlaag in 2012 waarbij François Hollande president van Frankrijk werd. (Novum)