Clicky


Google kreeg 4200 Nederlandse verwijderverzoeken

Google kreeg 4200 Nederlandse verwijderverzoeken
03-07-2014 20:02 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Google heeft tot nu toe ruim 4200 verzoeken van Nederlanders gehad om zoekresultaten te verwijderen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf na een bericht hierover van de NOS. Het is niet bekend op hoeveel verzoeken de internetgigant ingaat.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde in mei dat mensen het recht hebben om vergeten te worden. De zoekmachine moet daarom links naar verouderde, irrelevante informatie uit zijn zoekresultaten verwijderen. Het kan bijvoorbeeld gaan om niet langer relevante informatie die een internetgebruiker schaadt, zoals een inmiddels afbetaalde schuld.

Eind mei plaatste Google al een formulier op zijn website waarin gebruikers een aanvraag kunnen indienen om gegevens over henzelf te laten verwijderen. In ruim een maand tijd is dat formulier dus door meer dan 4200 Nederlanders ingevuld. In die verzoeken worden ruim zestienduizend links genoemd.

Britse journalisten klaagden dat ook kritische artikelen worden verwijderd. Sommigen vrezen dat het recht om te worden vergeten wordt misbruikt om belangrijke informatie over misstanden in de doofpot te stoppen. (Novum)