Clicky


Onderzoek Inspectie toont stakingsbreking Aviapartner Cargo aan

Onderzoek Inspectie toont stakingsbreking Aviapartner Cargo aan
04-07-2014 11:37 | Luchtvracht | auteur De Redactie

SCHIPHOL - FNV Bondgenoten wil naar de rechter stappen, omdat drie uitzendbureaus zich schuldig hebben gemaakt aan stakingsbreking. Uit onderzoek van de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is gebleken dat tijdens de staking bij Aviapartner Cargo eind maart 2014 extra uitzendkrachten zijn ingezet en een deel van de al werkende uitzendkrachten meer uren dan normaal hebben gewerkt.

FNV Bondgenoten wil schade verhalen op drie uitzendbureaus  

Daarnaast heeft de Inspectie SZW geconstateerd dat eigen werknemers van Aviapartner meer uren dan toegestaan hebben gewerkt, om het werk van de stakers over te nemen. 

Staking breken is verboden

In de Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs) staat dat uitzendbureaus geen personeel ter beschikking mogen stellen aan bedrijven waar gestaakt wordt. Doel hiervan is te voorkomen dat het effect van een staking ondergraven wordt, doordat ingehuurde arbeidskrachten het neergelegde werk overnemen. Dit geldt zowel voor uitzendkrachten die er al werken, zij mogen geen neergelegd werk overnemen, als voor het ter beschikking stellen van nieuwe uitzendkrachten.

FNV Bondgenoten stapt naar rechter

Mari Martens, vakbondsbestuurder FNV, was betrokken bij de staking bij Aviapartner Cargo, de vrachtafhandelaar op Schiphol. "Voor ons is duidelijk dat de drie uitzendbureaus: 'Randstad', 'Labourlink' en 'Werk en ik' de wet hebben overtreden. De bevindingen van de inspectiedienst bevestigen dit. Daarmee hebben ze ons en de stakers grote materiële en imagoschade berokkend. We willen deze schade verhalen en stappen naar de rechter." 

Schade door stakingsbreking

Tineke Kuipers, juriste bij FNV Bondgenoten: Dit rapport van de Inspectie SZW toont aan dat de inzet van uitzendkrachten grote invloed heeft gehad op het verloop van de staking. Het rapport laat zien dat de WAADI is overtreden. Daardoor is ons stakingsrecht ondermijnd." 

Staking bij Aviapartner Cargo voor betere cao

De werknemers bij Aviapartner Cargo staakten afgelopen maart en april in een poging een betere cao af te dwingen, nadat ze de laatste jaren flink aan koopkracht hadden ingeleverd. Ook waren ze in de vorige cao de werkgever tegemoet gekomen door ATV-dagen in te leveren.
 
De luchthaven Schiphol groeit, maar de hevige concurrentieslag tussen de vrachtafhandelaars zorgt voor steeds slechtere arbeidsvoorwaarden. Martens: "Het zou luchthaven Schiphol sieren als uitsluitend 'nette' bedrijven een plaats op de luchthaven wordt gegund."