Clicky


Duitsland wil tolvignet personenauto's in 2016

Duitsland wil tolvignet personenauto's in 2016
07-07-2014 16:26 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN - De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt wil in 2016 een tolvignet voor personenauto's invoeren. Dat heeft hij maandag gezegd. Dobrindt vindt het oneerlijk dat miljoenen buitenlandse auto's door Duitsland rijden zonder bij te dragen aan onderhoud van de Autobahn.

Duitsland heft al tol voor vrachtwagens, maar in tegenstelling tot andere Europese landen ontsprongen personenauto's tot dusver de dans. Dobrindt noemt dit een 'eerlijkheidsgat' dat hij met deze beslissing wil sluiten. Het besluit geldt voor zowel snelwegen als lokale wegen.

Buitenlandse bestuurders kunnen stickers voor de korte termijn via internet of bij tankstations verkrijgen. De goedkoopste tolvignetten, die tien dagen geldig zijn, kosten tien euro. Bestuurders die een jaar gebruik van het Duitse wegennet willen maken zijn gemiddeld 88 euro kwijt. Het exacte bedrag hangt af van de milieuvriendelijkheid van de auto en de motorinhoud.

Een afzonderlijke motorrijtuigenbelasting wordt verlaagd zodat Duitse autobezitters niet meer geld kwijt zijn. Dobrindt verwacht in vier jaar tijd zo'n 2,5 miljard euro met het tolvignet binnen te halen.

De Europese Commissie steunt de plannen van Dobrindt om een tolvignet voor personenauto's in te voeren. Dat heeft de woordvoerder van eurocommissaris voor transport Siim Kallas maandag gezegd. Wel liet hij weten dat alle details van het plan bekend moeten worden voordat kan worden besloten of Brussel hiermee akkoord kan gaan.

Sommige analisten denken dat het besluit in strijd is met regelgeving van de Europese Unie omdat alleen buitenlandse auto's meer moeten betalen. Dobrindt ontkent dit. Kallas liet weten dat de Europese Commissie geen discriminatoire maatregelen zal accepteren.

Nederland liet eerder weten zich niet zomaar neer te leggen bij de invoering van een tolvignet in Duitsland. Oostenrijk kondigde al aan de invoering zo nodig aan te vechten en Nederland overweegt zich bij de Oostenrijkers aan te sluiten. (Novum/AP)