Clicky


155 miljoen euro extra voor financiering mkb

155 miljoen euro extra voor financiering mkb
08-07-2014 11:13 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet trekt tot 2019 in totaal 155 miljoen euro extra uit om het midden- en kleinbedrijf met financieringen te helpen. Ook geeft het kabinet een aantal overheidsgaranties af. Ook moeten nieuwe maatregelen in die periode tweeënhalf miljard euro voor het mkb opleveren. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hebben dat dinsdag in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Honderd miljoen euro wordt uitgetrokken om het Dutch Venture Initiative een extra impuls te geven. Via dat fonds moeten investeerders worden verleid hun geld in het mkb te investeren. Daarnaast trekt het kabinet de beurs om ondernemersplannen in een vroeg stadium te ondersteunen en voorfinanciering mogelijk te maken. Ook wordt er geld vrijgemaakt om de voorlichting over financiering te verbeteren en financieringsmaatregelen te versimpelen.

De overheid wil tot vierhonderd miljoen euro garant staan om nieuwe financieringsinitiatieven een kans van slagen te geven. Eerder steunde de overheid al alternatieve financieringsvormen als de mkb-beurs NPEX en financiering via crowdfunding.

Het ministerie van Economische Zaken staat bovendien tot vijfhonderd miljoen euro garant voor het Achtergestelde Leningenfonds (AGL), schrijven de ministers vrijdag. Dat fonds moet door private investeerders worden opgericht en is bedoeld om de vermogenspositie van ondernemers te versterken.

Het geld wordt met name ingezet om nieuwe initiatieven voor financiering uit de markt zelf te ondersteunen. De ministers vinden dat financiering in eerste instantie een marktaangelegenheid is. "De overheid wil en kan niet op de stoel van financiële aanbieders gaan zitten. Tegelijkertijd kan de overheid wel maatregelen nemen die bijdragen aan een gezond financieringsaanbod", schrijven zij.

De geldstromen richting het mkb zijn een bron van zorg sinds kredietverlening van banken aan met name kleinere bedrijven steeds lastiger wordt door nieuwe regelgeving, waardoor banken minder risico nemen bij het uitlenen van geld. Kamp en Dijsselbloem achten het 'van groot belang' dat voldoende financiering beschikbaar blijft. Daarvoor zijn er nog 'onvoldoende alternatieven' en daarom zijn aanvullende maatregelen nodig, vinden de ministers.

De aangekondigde maatregelen worden toegejuicht door MKB-Nederland en VNO-NCW. Wel moet het kabinet 'tempo maken' met de maatregelen. "Anders dreigt financiering een serieuze groeibreker te worden", aldus de werkgeversorganisaties in een verklaring. Een snelle uitvoering is cruciaal, stellen zij. (Novum)