Clicky


Brussel onderzoekt staatssteun Nederlandse havens

Brussel onderzoekt staatssteun Nederlandse havens
09-07-2014 13:11 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Commissie gaat 'diepgravend' onderzoek doen naar de fiscale afspraken tussen enkele Nederlandse havenbedrijven en de overheid. De commissie wil kijken of de afspraken met de havens van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Groningen en Moerdijk geen verkapte vorm van staatssteun zijn. Dat maakte de verantwoordelijke eurocommissaris Joaquin Almunia woensdag bekend.

De vijf havenbedrijven zijn in handen van de Nederlandse overheid en hoeven geen vennootschapsbelasting te betalen. Brussel wil nu kijken of andere, private bedrijven geen nadeel ondervinden van deze regelingen. Dat zou namelijk in strijd zijn met de Europese regels, zo stelt Almunia in een verklaring.

De Europese Commissie deed Nederland in mei vorig jaar al het verzoek om de belastingvoordelen voor de havenbedrijven op te heffen, waarna de Nederlandse overheid met het plan kwam om ook overheidsbedrijven een aanslag voor vennootschapsbelasting te sturen. In die plannen worden de vijf havenbedrijven echter ontzien, stelt de commissie.

"Wij hebben Nederland gevraagd zijn wetgeving te wijzigen, maar het wetsvoorstel dat toen werd gepresenteerd voldoet niet aan wat wij willen", zei Almunia op een persconferentie in Brussel. Daarom stellen we nu een onderzoek in en vragen we Nederland dat het de fiscale voorkeursbehandeling van staatsbedrijven niet aanpast, maar beëindigt. Eerlijke concurrentie is van groot belang voor alle spelers op een markt.

Almunia neemt overigens ook de fiscale voordelen van de Rotterdamse concurrenten Antwerpen, Hamburg en het Franse Le Havre op de korrel. "Er moet een gelijk speelveld voor alle havens in de Europese Unie zijn", zo stelt hij.

Volgens de Nederlandse overheid zijn het echter vooral België en Duitsland die de staatssteun aan respectievelijk de havens van Antwerpen en Hamburg moeten terugschroeven, zo zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Hagen (VVD) eind vorige maand. Volgens haar zou Rotterdam zo'n zeven procent meer containers kunnen overslaan bij gelijke omstandigheden.

Schultz wil daarom juist de Amsterdamse en Rotterdamse haven helpen hun concurrentiepositie te verbeteren, zo liet ze weten. Dat zou onder meer moeten gebeuren door het aantal regels voor importeurs en verkopers terug te brengen en de groei van goederenvervoer via het spoor te stimuleren. (Novum)