Clicky


Lars Boom wint vijfde etappe in de Tour de France

Lars Boom wint vijfde etappe in de Tour de France
09-07-2014 17:35 | Sport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Lars Boom heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Belkin-renner werd daarmee de eerste Nederlander sinds Pieter Weening in 2005 die een touretappe op zijn naam schreef. Vincenzo Nibali verstevigde zijn koppositie in het klassement.

Geletruidrager Nibali kwam negentien seconden na Boom als derde over de streep, met een grote voorsprong op bijna alle klassementsmannen. Zijn ploeggenoot bij Astana Jakob Fuglsang werd tweede. De Deen staat twee seconden achter Nibali in het klassement. Bauke Mollema viel uit de top tien in de etappe van Ieper naar Arenberg Porte du Hainaut.

Boom ging er met zijn Vlaamse ploeggenoot Sep Vanmarcke op 38 kilometer van de streep vandoor in de verregende rit. Hun teammaat Mollema bleef achter en moest uiteindelijk flink wat tijd toegeven op Nibali. De Groninger kwam 2.25 minuten na de Italiaan over de finish. Hij zakte naar de achttiende plek in het klassement, op 2.27 minuten van Nibali. Tom Dumoulin van Giant-Shimano is met een achterstand van 2.25 minuten nu de best geklasseerde Nederlander.

Boom kwam in de slotfase alleen te zitten met Nibali en Fugslang, nadat Lieuwe Westra (Astana) uitstekend werk had verricht voor die laatste twee. Op de laatste kasseienstrook nam Boom de benen en wisten Nibali en Fuglsang hem niet meer te achterhalen.

Alberto Contador was met Mollema en Chris Froome de grootste verliezer van de dag. Nadat de Brit uit de Tour was gestapt na twee valpartijen, wist de Spanjaard het tempo van zijn concurrenten op de kasseienstroken niet bij te benen. Hij kwam tien seconden na Mollema over de meet en neemt de negentiende plek in het klassement in, vlak achter de Nederlander.

Peter Sagan, die vierde werd, staat derde in het klassement, gevolgd door Michal Kwiatkowski en Fabian Cancellara.

De rit werd gekenmerkt door renners die tegen het asfalt smakten. Marcel Kittel, André Greipel, Tony Martin, Alejandro Valverde en Danny van Poppel waren naast Froome maar een paar van de renners die ten val kwamen in de Belgische en Noord-Franse regen. Zij konden in tegenstelling tot Froome wel hun Tour vervolgen. (Novum)