Clicky


Regels voor vrijwilligerswerk WW'ers versoepeld

Regels voor vrijwilligerswerk WW'ers versoepeld
10-07-2014 13:37 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De regels voor mensen met een WW-uitkering die als vrijwilliger aan de slag willen worden versoepeld. Voortaan mogen zij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen bij een sportvereniging als dat nu ook al door vrijwilligers wordt gedaan. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdagmiddag bekendgemaakt.

Uitkeringsinstantie UWV kan mensen nu nog korten als ze vrijwilligerswerk doen dat elders in het land door betaalde krachten wordt gedaan. Bij sommige sportclubs wordt echter de barman betaald, terwijl elders vrijwilligers worden ingezet. Voortaan wordt alleen nog gekeken of binnen de organisatie sprake is van verdringing.

Ook bij evenementen die drijven op de inzet van vrijwilligers, zoals sportwedstrijden en festivals, mogen WW'er voortaan als vrijwilliger aan de slag. Met de verruiming van de regels, die bekend werd gemaakt bij een werkbezoek aan een Amsterdamse voetbalvereniging, komt Asscher tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer.

Asscher vindt vrijwilligerswerk van grote waarde voor de samenleving, schrijft hij donderdag in een toelichting aan de Kamer. Het behoudt en versterkt volgens hem de sociale cohesie. 'Knellende regels' moeten daarom volgens hem worden teruggedrongen, ook regels voor de werkloosheidsuitkering.

"Iedereen heeft de vrijheid zich in te zetten als vrijwilliger, ook mensen die tijdelijk een beroep doen op een WW-uitkering." Bovendien vindt Asscher dat het doen van vrijwilligerswerk werklozen kan helpen bij het opbouwen van een netwerk en hen actief onder de mensen houdt.

Uitgangspunt blijft wel dat een WW'er alleen vrijwilligerswerk mag doen als dat geen betaald werk verdringt. Ook moeten ze er nog steeds alles aan doen om weer snel een betaalde baan te vinden en beschikbaar zijn voor betaalde arbeid, aldus Asscher. De nieuwe regels moeten in het najaar ingaan. (Novum)