Clicky


Springstof gevonden in Utrecht

Springstof gevonden in Utrecht
10-07-2014 23:44 | Binnenland | auteur De Redactie

UTRECHT - Tijdens opgravingen bij parkeergarage Vredenburg in Utrecht is donderdag springstof gevonden. De explosieven zijn jaren geleden in oude kasteelmuren gestopt en hadden de muren moeten wegvagen om plaats te maken voor de toen nog te bouwen parkeergarage, legt een politiewoordvoerder uit.

Om een of andere reden is een deel van de explosieven destijds niet afgegaan. Klaarblijkelijk stonden ze niet in de weg en kon de bouw van de parkeergarage gewoon doorgaan, waarna de muren van voormalig kasteel Vredenburg werden vergeten en onder de grond verdwenen.

De muren zijn inmiddels een stuk geliefder dan toen het geval was. Ze worden nu gezien als monument. De opgravingen die donderdag werden gedaan waren gericht op het blootleggen en schoonmaken van de muren. Bij dit werk kwamen donderdag gaten tevoorschijn waar draden uit steken.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de zaak onderzocht. Van gevaar is geen sprake omdat de situatie stabiel is. Ook liggen de muren in een diep gat en ligt het gat midden op een bewaakt bouwterrein. Daarom wordt het ruimen van de explosieven vrijdag voortgezet. "Het vergt nogal wat werk omdat het moeilijk is bij de explosieven te komen", zegt de politiewoordvoerder.(Novum)