Clicky


Milities vechten om vliegveld Tripoli

Milities vechten om vliegveld Tripoli
13-07-2014 19:37 | Buitenland | auteur De Redactie

CAïRO - Hevige gevechten rond het internationale vliegveld van de Libische hoofdstad Tripoli hebben zondag aan zeker zes mensen het leven gekost. Er vielen minstens 25 gewonden. Rivaliserende milities strijden sinds zondagochtend om de luchthaven.

De komende drie dagen blijft het vliegveld gesloten omdat het er te gevaarlijk is, lieten de Libische burgerluchtvaartautoriteiten weten. Onder meer British Airways, EgyptAir en Turkish Airlines hadden zich al genoodzaakt gezien vluchten te annuleren. Vliegtuigen die onderweg zijn naar Tripoli moeten uitwijken naar elders in Libië.

Milities die voor rekening van de nieuwe, behoudend islamitische regering vechten willen de anti-islamistische Zintanbrigade, die het vliegveld tot nu toe in handen had, verdrijven. Zaterdag kondigden de Libische autoriteiten aan dat zij de macht over de luchthaven weer zou overnemen.

Volgens omwonenden hebben troepen het vliegveld omsingeld. Ze zouden gebouwen op het luchthaventerrein met raketten bestoken. Boven het gebied zijn zwarte rookpluimen te zien. In het centrum van Tripoli waren explosies en schoten te horen en dikke, zwarte rookwolken aan de hemel te zien.

Sinds de burgeroorlog van 2011, waarin korte metten werd gemaakt met dictator Moammar Gadhafi, bevechten rivaliserende milities elkaar in Libië. De regering is grotendeels afhankelijk van deze strijdgroepen om de veiligheid in het land te bewaken. Een functionerend leger of politiekorps ontbreekt. (Novum/AP)