Clicky


Belgisch koningspaar naar koninkrijksfeest

Belgisch koningspaar naar koninkrijksfeest
16-07-2014 19:08 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Belgische koning Filip en Mathilde zijn bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden in Maastricht. Dat heeft het Belgische koningshuis woensdag bekendgemaakt. Het feest vindt op 30 augustus plaats.

België maakte van 1815 tot 1830 deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Het land werd na de Belgische revolutie onafhankelijk. Leopold I was, tot zijn dood in 1865, de eerste koning van België.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet daarnaast weten dat ook groothertog Henri van Luxemburg en zijn vrouw Maria Teresa de viering van het koninkrijk bijwonen. Ook de Duitse bondspresident Joachim Gauck is bij de festiviteiten aanwezig.



Op de Markt van Maastricht begint het feest met een kunstmodepresentatie die is ontworpen door kunstenaar en couturier Peter George d'Angelino Tap. Ook wordt een congres georganiseerd in het Theater aan het Vrijthof en vinden in de hele stad feesten plaats. De dag wordt afgesloten met een muzikaal avondprogramma.

Het is het vierde evenement dat is georganiseerd om het koninkrijk te vieren. Zo werd eerder in Scheveningen, Den Haag en op Sint Maarten gefeest. Het zesde en laatste evenement vindt volgend jaar september plaats in Amsterdam. (Novum)