Clicky


Shell wil uitzondering verlaging pensioenopbouw

Shell wil uitzondering verlaging pensioenopbouw
17-07-2014 10:11 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Shell wil via een uitzonderingspositie op nieuwe regels voorkomen dat zijn pensioenregeling vanaf 2015 moet worden versoberd. Het olieconcern wil een hoger percentage voor de jaarlijkse pensioenopbouw hanteren dan het wettelijk maximum. Dat schrijft het FD donderdag op basis van interne e-mails die de krant in handen kreeg.

De pensioenen moeten in elk geval voor salarissen tot 92.600 euro gelijk blijven. Ook komt er geen premiedaling voor die groep, terwijl dat juist met de nieuwe regels werd beoogd. Shell wil gebruikmaken van een mogelijkheid in de wet die een geringe hogere opbouw toestaat, mits de pensioenen op andere vlakken worden versoberd.

Met ingang van volgend jaar wordt de jaarlijkse maximumpensioenopbouw verlaagd naar 1,875 procent van het salaris. De bezuiniging is gebaseerd op het idee dat mensen langer werken en dus per jaar ook minder pensioen op hoeven te bouwen. Het plan levert geld op omdat het ervoor zorgt dat over een groter deel van het salaris belasting moet worden betaald.

Het plan van Shell kan een precedentwerking hebben. Het bedrijf komt als een van de eerste met een nieuwe pensioenregeling voor 2015 en de komende maanden wordt in alle sectoren over dit onderwerp onderhandeld. Vakbonden zetten liever niet in op premieverlaging, maar op compensatie via andere punten. Werkgevers kunnen daar, zoals in het geval van Shell, in meegaan. (Novum)