Clicky


CDA boos over carte blanche Franse hardrijders

CDA boos over carte blanche Franse hardrijders
17-07-2014 14:29 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het CDA eist een verklaring van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een mislukte uitwisseling van verkeersgegevens tussen Nederland en Frankrijk. Franse hardrijders kunnen nog altijd ongestraft door Nederland racen, terwijl Nederlanders in Frankrijk sinds kort wél op de bon worden geslingerd.

Tot voor kort hoefden Nederlanders die werden geflitst in Frankrijk zich niet druk te maken over een bon. Andersom hoefden Fransen dat ook niet. Omdat in beide landen geen kentekengegevens van buitenlandse voertuigen bekend waren konden bonnen niet worden verstuurd.

Als uitvloeisel van Europese regels delen landen tegenwoordig kentekengegevens, maar waar Frankrijk daar al gebruik van maakt doet Nederland dat nog niet. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil weten waarom niet. "De Kamer vraagt al heel lang om een goede uitwisseling, maar Opstelten geeft niet thuis."

"Daardoor hebben de Fransen nog steeds een carte blanche en daar maak ik mij boos over", aldus het Kamerlid. De Rouwe vindt bovendien dat Opstelten het publiek had moeten inlichten dat Franse boetes tegenwoordig naar Nederland worden opgestuurd.

Het CDA wijst erop dat ook Poolse hardrijders nog vrijuit gaan. De Rouwe gaat Kamervragen stellen over de kwestie. Het ministerie heeft aangegeven de Fransen voor het einde van het jaar wel te gaan beboeten. "Een teleurstellend antwoord. De meeste toeristen zijn juist nu in het land." (Novum)