Clicky


Beleggers verliezen vertrouwen in Malaysia Airlines

Beleggers verliezen vertrouwen in Malaysia Airlines
18-07-2014 09:46 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

MUMBAI - De aandelen van Malaysia Airlines zijn na de vliegramp in Oekraïne in rap tempo in waarde gezakt. Bij het sluiten van de Maleisische beurs stond het bedrijf op een verlies van meer dan elf procent. Marktkenners vrezen dat de verlieslijdende maatschappij - na de tweede ramp in korte tijd - niet meer te redden valt.

Sinds het verdwijnen van het toestel van Malaysia met vluchtnummer 370 in maart daalde de waarde van het bedrijf al met zestien procent. Bovendien stond de maatschappij er ook voor dat moment al slecht voor. Malaysia Airlines draait al drie jaar op rij verlies en kwam eind vorig jaar ruim 360 miljoen dollar (266 miljoen euro) in het rood uit.

Dat het bedrijf nu twee keer in vier maanden tijd geconfronteerd wordt met een grote vliegramp is zeer slecht voor het imago van de maatschappij, zo stellen analisten. "Het is heel moeilijk om zo'n negatieve perceptie te bestrijden", zegt Mohshin Aziz, luchtvaartanalist bij Maybank, de grootste bank in het land.

Volgens Aziz wordt Malaysia vanaf nu geassocieerd met de slechtste maatschappijen ter wereld. "Ik kan niets bedenken waardoor ze zichzelf nog kunnen redden", zo stelt hij. Volgens hem draait de maatschappij per dag inmiddels 1,6 miljoen dollar verlies en is zelfs een wonder niet genoeg om het bedrijf overeind te houden.

Dat de maatschappij de eerste ramp überhaupt heeft overleefd, is volgens marktkenners al bijzonder. Nog voor het verdwijnen van vlucht MH370 had Malaysia volgens Aziz nog maar net genoeg financiële ruimte om het jaar te overleven. Sindsdien is het aantal boekingen echter nog verder teruggelopen.

Volgens Seth Kaplan van het tijdschrift Airline Weekly stond Malaysia Airlines er voor het verdwijnen van het toestel al slechter voor dan vrijwel elke andere maatschappij in de wereld. "Het is moeilijk voor te stellen dat ze die ramp zonder overheidssteun hebben overleefd", zegt hij. "Maar nu hebben ze nog meer hulp nodig." (Novum)