Clicky


Mensenrechtenraad: onderzoek oorlogsmisdaden Gaza

Mensenrechtenraad: onderzoek oorlogsmisdaden Gaza
24-07-2014 00:30 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door het Israëlische leger bij het offensief in de Gazastrook. Alleen de Verenigde Staten waren tegen het oprichten van een onderzoekscommissie.

Eerder op de dag sprak Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay haar zorgen uit tijdens een spoedbijeenkomst van de VN, die door de Palestijnen en Arabische landen bijeen was geroepen. Zij denkt dat bepaalde gevechtshandelingen in de Gazastrook mogelijk als oorlogsmisdaden geclassificeerd kunnen worden. Pillay riep op tot een onderzoek naar deze incidenten.

Israël lobbyde om de bijeenkomst te voorkomen, maar slaagde hier niet in. Palestijnen en Arabische landen dienden een conceptresolutie in bij de raad. Daarin werd opgeroepen een internationale commissie in te stellen die Israëlische schendingen van het internationaal recht moet onderzoeken. Hamas wordt niet genoemd in de tekst.

"De Mensenrechtenraad moet beginnen met het onderzoeken van de beslissing van Hamas om een ziekenhuis te gebruiken als commandobases, scholen te gebruiken als wapenopslagplaatsen en raketinstallaties te plaatsen bij speelplaatsen, huizen en moskeeën", liet het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag weten in een verklaring.

Pillay waarschuwde echter ook Hamas en andere strijders dat ze internationale wetten overtreden. "Israëlische kinderen en hun ouders en andere burgers hebben ook het recht om te leven zonder de voortdurende angst dat een raket uit Gaza op hun huizen of scholen landt, waarbij ze gedood kunnen worden of gewond raken", aldus Pillay.

De strijd tussen Israël en Gaza heeft de afgelopen weken al aan meer dan zeshonderd Palestijnen het leven gekost, van wie het overgrote merendeel burgers waren. Aan Israëlische zijde kwamen 31 mensen, onder wie 29 militairen, om. (Novum/AP)