Clicky


Flinke verbetering bedrijvigheid industrie

Flinke verbetering bedrijvigheid industrie
01-08-2014 09:58 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nederlandse industrie is vorige maand aanzienlijk harder gegroeid dan een maand eerder. Zowel uit het binnen- als buitenland stroomden er meer orders binnen. De inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, steeg van 52,3 naar 53,5, maakte branchevereniging Nevi vrijdag bekend.

Het is de vijftiende maand op rij dat de index boven de vijftig is uitgekomen, wat duidt op groei. De groei in juli was wel nog altijd lager dan begin dit jaar, toen de index boven een stand van 54 koerste.

In juni werd de bedrijvigheid van de Nederlandse industrie nog gedrukt door een matige vraag vanuit het binnenland. In juli groeide die binnenlandse vraag echter sterk, aldus hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele in een commentaar. De vraag naar Nederlandse producten over de grens bleef 'onverminderd sterk'.

"De sterke vraag vertaalt zich op dit moment in aanmerkelijk hogere productievolumes. De industrie kan de vraag niet aan", stelt Van Weele. "Dat blijkt uit de verder oplopende levertijden en daling van de voorraden gereed product." Door de hogere vraag naar producten van Nederlandse makelij steeg ook de werkgelegenheid, al was dat wel op een laag tempo. (Novum)