Clicky


Politie arresteert 39 betogers sit-in Den Haag

Politie arresteert 39 betogers sit-in Den Haag
05-08-2014 13:37 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft dinsdagmiddag 39 mensen gearresteerd die deelnamen aan een pro-Palestijnse demonstratie. De groep hield een sit-in op de rijbaan tussen het Buiten- en het Binnenhof. De politie had de groep gesommeerd weg te gaan, maar de betogers weigerden.

Daarop ging de politie over tot actie en werden de demonstranten gearresteerd. De aanhoudingen zijn 'ordelijk' verlopen. Wel hebben twee personen beledigingen geuit naar het politiepersoneel. De demonstranten hebben zich uiteindelijk echter rustig laten afvoeren, meldt de politie. De groep is naar een politiebureau gebracht.

De demonstranten wilden eigenlijk de ingang van de Israëlische ambassade aan het Buitenhof blokkeren. De politie stak daar echter een stokje voor. Het gebouw werd afgezet met dranghekken en op het plein voor de ambassade waren politieagenten en ME'ers ruim vertegenwoordigd.

Betogers mochten het plein niet in groepen betreden. Ook mensen met Palestijnse vlaggen en shirts werd de toegang geweigerd. Verder werd veel gefouilleerd en om identiteitsbewijzen gevraagd. De groep van 39 ging daarom over tot de sit-in op enige afstand van de ambassade.

Bijna vierhonderd mensen hadden op Facebook toegezegd aan de actie, die als 'vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheid' werd omschreven, mee te doen. Het protest was bedoeld om aandacht te vragen voor de 'etnische zuivering' van Palestijnen. (Novum)