Clicky


SBM Offshore zet 180 miljoen opzij voor fraudezaken

SBM Offshore zet 180 miljoen opzij voor fraudezaken
06-08-2014 19:21 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - SBM Offshore zet 240 miljoen dollar (180 miljoen euro) opzij om eventuele fraudezaken af te kopen. Het bedrijf is nog in gesprek met diverse overheden en heeft dat bedrag mogelijk nodig om te schikken. Dat liet SBM Offshore woensdag nabeurs weten bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers.

De oliedienstverlener ligt al langere tijd onder vuur, omdat in verscheidene landen steekpenningen zouden zijn betaald. De eenmalige voorziening die nu wordt getroffen, drukt het bedrijf fors in het rood. SBM leed daardoor tussen januari en juni een nettoverlies van 98 miljoen dollar.

De voorziening van 240 miljoen dollar is een eenmalige uitgave, zo bezweert het bedrijf uit Schiedam in een toelichting. Zonder die kosten was het bedrijf winstgevend geweest. Nu resteert echter een verlies dat ruim twee keer zo groot is als de min van 44 miljoen euro halverwege 2013.

De omzet van SBM Offshore ontwikkelt zich echter wel en steeg met zes procent naar ruim 1,7 miljard dollar. Het bedrijf verwacht daarom ook de eerder geopenbaarde doelstellingen te kunnen halen. SBM herhaalde daarom zijn omzetdoel van 3,3 miljard dollar.