Clicky


Inflatie voor derde maand op rij onder een procent

Inflatie voor derde maand op rij onder een procent
07-08-2014 09:44 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De inflatie in Nederland is in juli onder de een procent uitgekomen, net als in de twee maanden ervoor. De stijging van de consumentenprijzen op jaarbasis lag vorige maand op 0,9 procent, net als in juni. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

Dat consumenten gemiddeld 0,9 procent meer kwijt waren dan een jaar eerder, komt voor een groot deel door de huurstijging van gemiddeld 4,3 procent per 1 juli. Dat de inflatie ten opzichte van juni niet steeg, komt doordat de huurstijging vorig jaar met 4,7 procent ook al fors was.

Waar de lagere uitverkoopprijzen van kleding in juni een verhogend effect hadden op de inflatie, zorgen de kledingprijzen vorige maand juist voor een lagere inflatie. Winkeliers prijsden de kleding in juli harder af dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De gemiddelde prijsstijging werd daarnaast ook gedrukt door autobrandstoffen. Die waren weliswaar wel 0,4 procent duurder dan een jaar eerder, maar in juli was de stijging hoger. Wat consumenten kwijt waren voor groente had juist een inflatieopdrijvend effect. De prijzen lagen weliswaar lager, maar veel minder laag dan in juni.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenmethode (HCIP) bleef ook gelijk, op 0,3 procent. De inflatie is hiermee opnieuw dichterbij het gemiddelde in de eurozone van 0,4 procent gekropen. Het verschil tussen de Europese en Nederlandse definitie is dat bij de HCIP geen rekening wordt gehouden met de kosten voor een eigen woning.

Het CBS wil ook overstappen op de HCIP-methode, maar dan moeten die woonkosten wel worden meegerekend. Tot het moment dat daarover zekerheid is, blijft het CBS zijn eigen consumentenprijsindex centraal stellen. (Novum)