Clicky


Rabobank positiever over herstel woningmarkt

Rabobank positiever over herstel woningmarkt
08-08-2014 09:37 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De woningmarkt herstelt mogelijk iets sneller dan verwacht. Het economisch bureau van de Rabobank denkt dat dit jaar 135 tot 145 duizend bestaande huizen worden verkocht. De prijzen stijgen met een half tot anderhalf procent. In de vorige update in mei was Rabo nog uitgegaan van 130 duizend tot 140 duizend bestaande huizen die van eigenaar wisselden, met een verwachte prijsstijging van nul tot een procent. Rabobank meldde dat vrijdag in zijn kwartaalupdate over de woningmarkt.

Volgend jaar zet het herstel door en 'neemt de dynamiek verder toe', aldus de economen bij de bank. De verwachting is dat er dan er 140 duizend tot 160 duizend bestaande huizen worden verkocht, terwijl de prijzen met een tot drie procent stijgen.

Het herstel zet door omdat huishoudens vinden dat het een 'gunstiger moment is om actief te worden op de woningmarkt', aldus woningmarkteconoom Pieter van Dalen in een verklaring. Dat geldt ook voor huishoudens die tijdens de crisis wel verhuisplannen hadden, maar verhuizen nog even uitstelden. Volgend jaar zet de groei door omdat de hypotheekrente en de woningprijzen niet snel zullen stijgen. Woningen blijven daardoor goed betaalbaar, zegt de bank. (Novum)