Clicky


Nieuwe zwaargewichten met elektrische aandrijving bij Linde

Nieuwe zwaargewichten met elektrische aandrijving bij Linde
11-08-2014 17:24 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ALMERE - De afgelopen drie jaar heeft Linde Material Handling (MH), marktleider in Europa, hard gewerkt aan de modernisering van zijn volledige vloot van elektrische heftrucks met contragewicht. De nieuwe modellen zijn krachtiger, efficiënter en ergonomischer dan hun voorgangers. Nu is het moment aangebroken om het productgamma in dit marktsegment nog verder uit te breiden.

De nieuwe reeks, Linde E60 tot E80, bestaat uit vier modellen met een capaciteit van zes tot acht ton en een versie met een capaciteit van acht ton en een zwaartepunt van 900 millimeter. Deze reeks werd voor het eerst voorgesteld tijdens de "World of Material Handling", een evenement dat werd georganiseerd in het Duitse Mainz en enkele weken duurde. Ook MotracLinde was aanwezig om voor Nederland als eerste op de hoogte te zijn van deze nieuwe ontwikkeling.

Voor vele bedrijven – bijvoorbeeld bedrijven die omgaan met delicate voeding – zijn elektrische heftrucks de ideale keuze wanneer geïnvesteerd wordt in intern transport aangezien ze geen vervuilende stoffen uitstoten en bijna geen lawaai maken. Tegelijkertijd zien we in dit segment een toename van het aantal trucks met een hogere capaciteit die grotere volumes aan goederen kunnen verwerken per rit en dus productiever zijn. Met een uitgebreide nieuwe reeks elektrische heftrucks geeft Linde MH een krachtig antwoord op deze groeiende vraag.

Elektrische krachtcentrale

Om lasten tot acht ton op een snelle en veilige manier te transporteren – en op te heffen tot de maximale hefhoogte – zijn de trucks uit de reeks 80-V uitgerust met een krachtige, Ip54 beschermde aandrijving met twee wisselstroom rijmotoren van 11 kW die in de voorste as zijn geïntegreerd. De truckspecificaties worden verder aangevuld met onderhoudsvrije meervoudige remschijven in een oliebad (met energie terugwinning) en gecoördineerde vermogensmodules, uitgevoerd in de bekende Linde-stijl.

Twee extreem stille wisselstroom hefmotoren van 21 kW bewegen de hefmast met een hefsnelheid tot 0,46 m/sec en een daalsnelheid tot 0,56 m/sec. Bovendien is manoeuvreren en draaien met de truck erg eenvoudig dankzij de voorwielaandrijving met dubbele motor. De draaicirkel bedraagt slechts 3 meter met een lengte van ongeveer 3,5 meter. Om de truck zo zuinig mogelijk te laten rijden, kan de bestuurder kiezen uit verschillende rijstanden om het perfecte evenwicht te vinden tussen prestaties en (energie)efficiëntie.

Ergonomie loont

Heftruckbestuurders zullen zich veiliger voelen achter het stuur van de Linde E60 tot E80. Het beschermtraliewerk en het chassis van de compacte truck vormen een volledig gesloten, stevige eenheid die een beschermende kooi vormt rond de bestuurder. Tegelijkertijd zorgt het slanke hefmastprofiel ervoor dat de bestuurder een goed overzicht heeft van wat er zich voor de truck afspeelt zodat de goederen veilig kunnen worden verplaatst. Het ontwerp en de functies van de ruime cabine werden gekopieerd van de verwante Linde trucks met verbrandingsmotoren. De cabines zijn onder meer voorzien van meer been- en voetruimte, een volledig instelbare hydraulisch geveerde stoel (standaard) en nog tal van andere aanpassingsmogelijkheden. Zo kunt u een upgrade uitvoeren naar een supercomfortabele stoel met luchtvering, stoelverwarming en hogere rugleuning.

De snelheid van de truck en de hydraulische systemen om te heffen/rijden worden met hoge nauwkeurigheid en gevoeligheid geregeld dankzij het ergonomische bedieningconcept met twee pedalen en de Linde Load Control – hetzelfde ergonomische concept dat op alle heftrucks van Linde wordt gebruikt. Ook de Linde Curve Assist is standaard aanwezig. Dit systeem verlaagt de snelheid van de truck tijdens het nemen van een bocht, afhankelijk van de stuurhoek. Nog een handige functie is de automatische parkeerrem die kan worden ingesteld om de handrem in te schakelen en wanneer de truck tot stilstand komt.

Deze functie voorkomt dat de truck ongecontroleerd van een helling rolt en blijft actief tot de bestuurder weer op het gaspedaal drukt. De resterende batterijcapaciteit wordt tot op de minuut nauwkeurig weergegeven zodat chauffeurs hun volgende batterijwissel of laadbeurt nauwkeurig kunnen plannen. Dit vermijdt diepe ontladingen die schadelijk zijn voor de batterij.

De bestuurder kan deze informatie aflezen van de multifunctionele display. De truck is bovendien uitgerust met actieve ventilatie, waarbij tijdens het laden alle gassen van de batterij via de achterkant van de truck worden afgezogen. Tijdens het laden kunnen de deuren gesloten blijven zodat de truck minder ruimte nodig heeft. De brede, zachte treden die van bovenaf goed zichtbaar zijn en de handgrepen op de A-stijl en de batterijkap zorgen ervoor dat de bestuurder veilig in en uit de cabine kan stappen. De beproefde BlueSpot die de omgeving waarschuwt voor de naderende truck is verkrijgbaar als speciale uitrusting.

De Linde E60 en E80 zijn leverbaar vanaf november 2014.