Clicky


EU: lidstaten mogen Iraakse Koerden bewapenen

EU: lidstaten mogen Iraakse Koerden bewapenen
13-08-2014 10:24 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Europese Unie gaat geen wapens leveren aan de Iraakse Koerden, maar individuele lidstaten mogen dit wel doen als zij dat willen. Dat heeft een woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton dinsdag gezegd, meldt Reuters. Wel steekt de Unie vijf miljoen euro extra in noodhulp aan Irak.

Volgens diplomaten hadden Frankrijk, Italië en Tsjechië verzocht om in EU-verband wapentuig te leveren aan de Koerden. Andere lidstaten waren echter tegen het sturen van wapens, waardoor dit onmogelijk werd. Het is niet bekend of de voorstanders van leveranties nu ook daadwerkelijk de Iraakse Koerden gaan bewapenen. Lidstaten moeten hun het leveren van wapens wel afstemmen met de Iraakse regering.

Het besluit volgde op een verzoek dat de Koerdische president Masoud Barzani dezelfde dag deed om wapens te leveren aan de Koerdische strijders, de peshmerga. Hij wil hiermee de semiautonome Koerdische regio beschermen tegen de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die oprukt richting het gebied. Maandag werd bekend dat de Verenigde Staten wapens leveren aan de peshmerga.

De EU kiest ervoor om zich te richten op humanitaire hulp aan kwetsbare Irakezen die door IS van huis en haard verdreven zijn. Tienduizenden yazidi's en christenen zijn op de vlucht geslagen voor de extremisten. Velen van hen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in het Sinjargebergte, waar de VS en Groot-Brittannië de afgelopen dagen noodhulppakketten dropten.

De vijf miljoen euro extra toegezegde noodhulp brengt het totaal aan humanitaire steun voor Irak op 17 miljoen euro. (Novum)