Clicky


'Overheid moet veiligheid vliegroute analyseren'

'Overheid moet veiligheid vliegroute analyseren'
14-08-2014 11:01 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De overheid moet een grotere rol spelen bij het beoordelen van de veiligheid van vliegroutes. Dat zei voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers Steven Verhagen donderdag op Radio 1. Ook zou er meer informatie moeten worden gedeeld met veiligheidsdiensten in andere landen.

Volgens Verhagen komt het nu te veel aan op de luchtvaartmaatschappijen zelf en is de rol van de overheid nu te klein. "De kerntaak van de airlines is het vervoeren van passagiers en vracht en niet om inlichtingendienst te worden of te spelen", aldus Verhagen. "De verantwoordelijkheid ligt te veel bij de luchtvaartmaatschappijen."

Vooral de kleinere maatschappijen zouden niet zelf inlichtingen kunnen inzamelen of veiligheidsanalyses maken over vliegroutes. "Centrale vergaring van informatie is belangrijk", vindt Verhagen. In Nederland zouden de AIVD of de MIVD daar voor kunnen zorgen.

Betere veiligheidsanalyses over vliegroutes had de vliegramp in Oekraïne overigens niet kunnen voorkomen, denkt Verhagen. "Zo ver durf ik niet te gaan. Die luchtafweersystemen staan overal. Dan kan je helemaal nergens meer overheen vliegen."