Clicky


Boskalis trekt de kar op Damrak

Boskalis trekt de kar op Damrak
14-08-2014 19:37 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is donderdag onder aanvoering van Boskalis licht in het groen gesloten. De AEX won 0,1 procent op 395,84 punten. De omringende beurzen zetten vergelijkbare winsten op de borden.

In Amsterdam werd volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer de kar getrokken door "smaakmaker" Boskalis.

Tegenover het positieve sentiment rondom Boskalis stonden volgens Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers "zorgelijke" groeicijfers uit Europa. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal licht, terwijl de Franse economie opnieuw een pas op de plaats maakte. In Nederland groeide de economie overigens met een half procent. Daarbij daalde de inflatie in de eurozone ook nog eens naar 0,4 procent.

Deze tegenvallende cijfers wakkeren de hoop onder beleggers aan dat de Europese Centrale Bank in actie komt. Volgens Serge Enneman van ABN AMRO weet de markt dan ook dat de centrale banken "de bazooka hebben klaarliggen".

Verder vonden de aandelenmarkten volgens Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management "wat rust in de vriendelijke woorden van Poetin". Rusland wil volgens Vermeulen voorkomen geïsoleerd te raken.

In de AEX werden 15 fondsen hoger verhandeld tegenover 10 fondsen lager. Uitblinker was Boskalis met een dagwinst van 8,2 procent. De maritieme dienstverlener kwam met resultaten die de analistenverwachtingen overtroffen. Daarbij zei Boskalis te verwachten het recordjaar 2013 te overtreffen. Analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux sprak van spectaculaire cijfers en voorziet dat analisten hun taxaties en koersdoelen opwaarts zullen aanpassen.

Tegenover de koerswinst van Boskalis stond een verlies van 3,5 procent voor Aegon. De resultaten over het afgelopen halfjaar van de verzekeraar waren licht beter dan voorzien, maar volgens analist Matthias de Wit van KBC Securities waarschuwde Aegon voor het derde kwartaal. De verzekeraar worstelt met het sterftecijfer in Amerika en zal daarbij de modellen "updaten", aldus De Wit.

In de AMX ging vastgoedfonds NSI aan kop met een dagwinst van 3,6 procent. Verder behoorde ook Aalberts Industries met een koerswinst van 1,1 procent tot de grootste stijgers. Aalberts boekte in de eerste zes maanden van dit jaar volgens analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux een solide autonome omzetgroei. Wel verwachtte de analiste zijn taxaties iets omlaag te moeten bijstellen.

De grootste daler in de Midkap was Brunel International met een verlies van 6,6 procent. Analist Marc Zwartsenburg van ING sprak dan ook van tegenvallende kwartaalcijfers van de specialistische detacheerder. Daarbij betekende volgens Zwartsenburg dat het herhalen van de outlook door Brunel betekent dat veel analisten hun taxaties neerwaarts moeten bijstellen.

Andere dalers in de AMX waren Air France-KLM en Imtech met verliezen van respectievelijk 3,1 en 4,3 procent.

Onder de smallcaps viel het verlies van Groothandelsgebouwen op. Het vastgoedfonds werd maar liefst 21 procent minder waard. Dit gebeurde echter nadat slechts 2 stukken werden verhandeld.

DocData profiteerde van een nieuwe opdracht voor dochterbedrijf IAI en koerste 4,0 procent hoger. Onder de lokaal genoteerde fondsen viel Rood nog op met een dagwinst van 7,5 procent. Een directe aanleiding leek te ontbreken.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,2 procent hoger op 16.684,89 punten. De breder samengestelde S&P500 Index dikte 0,3 procent aan en techbeurs Nasdaq won 0,2 procent. (Novum/ABM FN)