Clicky


'VS bombarderen stellingen IS bij Mosuldam'

'VS bombarderen stellingen IS bij Mosuldam'
16-08-2014 10:50 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdagnacht meerdere stellingen van de Islamitische Staat (IS) nabij de grootste dam van Irak gebombardeerd. Met straaljagers werden bommen afgegooid in vier gebieden in de buurt van de Mosuldam en bij omliggende plaatsen, meldt het Koerdische persbureau Rudaw.

Een peshmerga, een Koerdische strijder, zei volgens het persbureau dat dit de hevigste bombardementen van de Verenigde Staten zijn sinds de luchtaanvallen op de IS vorige week begonnen. Een verslaggever van het persbureau stelt dat een pompstation waar de militanten tankten en een verkeersknooppunt richting Mosul zijn gebombardeerd.

Ook werden enkele zware voertuigen, hummers, vernietigd. Het bombarderen zou nog altijd doorgaan. Volgens het persbureau maken de peshmerga zich op voor een grondoffensief om gebieden die eerder werden veroverd door de IS terug te nemen. Het gaat dan onder meer om de plaats Shingal, waar veel yezidi's woonden.

De Mosuldam, voorheen Saddamdam, is van strategisch belang. Wie de dam in handen heeft, heeft de macht over enorme energie- en watervoorzieningen. De stroom die de dam levert kan worden verkocht.

Dat nog steeds luchtaanvallen op de IS worden uitgevoerd is overigens geen verrassing. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde donderdag aan dat de luchtaanvallen voorlopig doorgaan. (Novum)