Clicky


D66 wil opheldering over opvolger Fyra

D66 wil opheldering over opvolger Fyra
18-08-2014 10:54 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet de Tweede Kamer zo snel mogelijk opheldering verschaffen over de problemen waarmee de opvolger van de Fyra kampt. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt het 'onvoorstelbaar' dat de nieuwe treinen de afgelopen tijd minder punctueel zijn gaan rijden, reageert ze maandag op berichtgeving uit De Telegraaf.

Doordat de treinen minder stipt zijn gaan rijden is er van de beloofde snelheidswinst op het hogesnelheidstraject geen sprake meer. Van Veldhoven wil dat Mansveld zo snel mogelijk duidelijk maakt waardoor de treinen minder stipt zijn gaan rijden.

Uit cijfers van De Telegraaf blijkt dat in juli bijna negen procent van de treinen uitviel. Het aantal treinen dat op tijd reed daalde bovendien van negentig procent in januari naar 84 procent in juli.

De Fyra-treinen werden vorig jaar vanwege problemen van het spoor gehaald en vervangen door Canadese Traxx-locomotieven. Deze trein haalt een maximale snelheid van 160 kilometer per uur, terwijl de Fyra 250 kilometer per uur kon halen. Het speciale hogesnelheidstraject kostte ruim zeven miljard euro. (Novum)