Clicky


VNO-NCW juicht Brusselse maatregelen toe

VNO-NCW juicht Brusselse maatregelen toe
18-08-2014 17:59 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - VNO-NCW is 'heel positief' over de maatregelen die Brussel maandag heeft getroffen om gedupeerde boeren en telers tegemoet te komen. "De situatie in die sectoren is erg urgent", zo liet een zegsvrouw desgevraagd weten. "Elke dag zonder ingrijpen zou weer negatieve gevolgen hebben voor de prijzen van producten."

Het is echter maar de vraag of de 125 miljoen euro aan toegezegde steun voldoende is om de verliezen op te vangen, aldus de woordvoerder. "Onze verwachting is dat dit een belangrijke eerste stap is", stelt ze. "Het is echter belangrijk dat de commissie blijft monitoren of prijzen niet nog veel verder dalen."

De Europese Commissie maakte eerder op de dag bekend dat boeren tegen betaling hun oogst van de markt mogen halen. Dat moet voorkomen dat de prijzen van het groenten en fruit te sterk daalt als gevolg van de Russische handelsboycot. De maatregelen gelden voor tomaten, wortels, paprika's, witte kool, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, kiwi's en druiven.

Volgens VNO-NCW is het echter van belang dat Brussel ook naar de prijsontwikkeling van andere groenten en fruit blijft kijken. "Als de prijs daar ook blijkt te dalen, moet daar ook worden ingegrepen", aldus de zegsvrouw. (Novum)