Clicky


'Geld om overuren rechercheurs te betalen is op'

'Geld om overuren rechercheurs te betalen is op'
24-08-2014 09:57 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft geen geld meer om rechercheurs te betalen voor hun overwerk. Het budget voor dit jaar is op. Overuren worden daarom in vrije tijd uitbetaald, zo meldt de politie in de hoofdstad zondag.

Door het uitbetalen in vrije tijd ontstaat echter een capaciteitsprobleem en dat heeft weer invloed op nog te starten onderzoeken. "Er is iets minder capaciteit. Ernstige zaken, zoals verkrachtingen, worden wel altijd opgepakt en waar nodig vragen wij om assistentie vanuit andere eenheden", aldus de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Amsterdam is al door een groot deel van het overurenbudget heen door het aantal grote politieonderzoeken in de stad. Rechercheurs werken vaak buiten de normale uren aan bijvoorbeeld liquidatiezaken. "Leidinggevenden zien er voorlopig op toe dat medewerkers de gemaakte uren compenseren in tijd", stelt Aalbersberg

Bijsturing van het beleid is echter 'noodzakelijk'. De korpsleiding van de Nationale Politie is daarom in gesprek met de centrale ondernemingsraad over een landelijke regeling voor de overuren.

De problemen hebben volgens De Telegraaf tot veel boosheid geleid onder het politiepersoneel. Arrestatie- en observatieteams zouden gedreigd hebben het werk neer te leggen en overwerk te weigeren, zo schrijft de krant zondag. De politie zou daarop gedreigd hebben met 'dienstopdrachten', zodat disciplinaire straffen mogelijk zijn als de politiemensen overwerk weigeren.

Aalbersberg zegt tegen de krant te 'begrijpen' dat medewerkers geraakt zijn door het nieuws. "Onze politiemensen zijn erg gemotiveerd om soms een langere tijd door te gaan in onderzoeken en flexibel in te spelen op de omstandigheden." (Novum)