Clicky


Amerikaanse journalist Peter Theo Curtis vrijgelaten in Syrië

Amerikaanse journalist Peter Theo Curtis vrijgelaten in Syrië
24-08-2014 23:31 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een Amerikaanse journalist die twee jaar geleden werd ontvoerd op weg naar Syrië is vrij. Peter Theo Curtis is zondag overgedragen aan medewerkers van de Verenigde Naties. Volgens Al-Jazeera bemiddelde Qatar bij zijn vrijlating.

Curtis was in oktober 2012 op weg naar Syrië toen hij naar verluidt werd ontvoerd in het Turkse Antiochië. Eind juni verschenen beelden van de journalist met een baard en lang haar. Hij leek het goed te maken en las een verklaring voor waarin hij zei wie hij was en dat 'de omstandigheden perfect waren'.

Volgens The New York Times werd Curtis de afgelopen jaren vastgehouden door Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qaida gelieerde organisatie die voorheen een geheel vormde met de Islamitische Staat (IS).

De familieleden van Curtis heeft in een verklaring de regeringen van de Verenigde Staten en Qatar bedankt voor hun inzet, evenals iedereen die betrokken was bij het vrij krijgen van Curtis. "We zijn zo opgelucht dat Theo gezond en veilig is en dat hij eindelijk na deze beproeving naar huis komt", schrijft moeder Nancy. "Maar we zijn ook zeer bedroefd over de vreselijke, onrechtvaardige dood vorige week van zijn medejournalist, Jim Foley, door de Islamitische Staat (...)."

Vorige week werd bekend dat de Islamitische Staat de Amerikaanse journalist James Foley had onthoofd. Op beelden was te zien hoe een gemaskerde man Foley onthoofdde. De dader was waarschijnlijk een Brit en de Britse autoriteiten denken bijna zeker te weten wie hij is.

De Islamitische Staat splitste zich af van Jabhat al-Nusra vanwege meningsverschillen over hoeveel geweld en wreedheid aanvaardbaar is. Al-Qaida heeft sinds de splitsing meermaals kritiek geuit op IS om de aanvallen die de groep uitvoert op sjiitische moslims. (Novum)