Clicky


Regisseur Richard Attenborough overleden

Regisseur Richard Attenborough overleden
24-08-2014 23:55 | Buitenland | auteur De Redactie

LONDEN - Oscarwinnend regisseur en acteur Richard Attenborough is zondag overleden. Dat heeft zijn zoon Michael tegen de BBC gezegd. Attenborough, de oudere broer van maker van natuurdocumentaires David Attenborough, is 90 jaar geworden.

De Engelse regisseur won in 1982 een Academy Award voor de regie van de historische film Gandhi. Het was een van de vele hoogtepunten van een decennialange en veelgeprezen carrière.

Attenborough begon in de jaren veertig met acteren. Hij trad onder meer aan in klassiekers als The Great Escape en Jurassic Park. In de jaren zestig regisseerde hij zijn eerste film. Ook de film over de Slag om Arnhem, A Bridge Too Far, was van zijn hand.

In 1967 werd Attenborough vanwege zijn verdiensten voor de film in de adelstand verheven. In de jaren negentig volgde een politieke loopbaan toen hij plaatsnam in het Britse Hogerhuis.

De afgelopen jaren verslechterde de gezondheid van de regisseur. Hij leed onder meer aan een hartkwaal.

De Britse premier David Cameron liet in een reactie op het overlijden weten dat met Attenborough 'een van de groten van de cinema' is heengegaan. (Novum/AP)