Clicky


'ILT kan niet werken op basis van goed vertrouwen'

'ILT kan niet werken op basis van goed vertrouwen'
25-08-2014 09:38 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten vindt het absurd dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controles bij bedrijven vaker vooraf gaat aankondigen. De dienst kan niet werken op basis van goed vertrouwen, zegt bestuurder Edwin Altema maandag in de Volkskrant. "Ze moeten gewoon de wet handhaven. Hier zijn boeven heel blij mee."

Ook deskundigen zijn kritisch, met in het achterhoofd de verwoestende brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Papierwerk controleren kan best vooraf aangekondigd worden, maar dat geldt niet als de inspectie wil uitzoeken hoe een bedrijf werkt, zegt oud-hoogleraar toezicht Ferdinand Mertens.

"Ik dacht dat we dat, voor zover nodig, van de casus Chemie-Pack geleerd hebben: daar stonden nooit chemicaliën op het binnenterrein tijdens een aangekondigde inspectie. Als er geen inspectie was, stonden ze er wel. Ook bij de grote brand", aldus Mertens.

Zaterdag werd bekend dat de ILT vaker controles gaat aankondigen. De reden voor de koerswijziging is dat bedrijven zo niet onverwacht lastig worden gevallen en zich kunnen voorbereiden op de komst van de inspectie. Zo hoeven inspecteurs niet onnodig lang te wachten op spullen of boekhoudingen, zo zei een woordvoerder. Inspecteurs vrezen dat door de nieuwe werkwijze zaken worden weggemoffeld. (Novum)